سازه فلزی چیست؟
امروز قصد داریم در این مقاله به بررسی سازه فلزی و ویژگی های آن بپردازیم. تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید. سازه فلزی در حقیقت یک نوع اسکلت فلزی می باشد. این اسکلت فلزی از تیر، ستون و فولاد تشکیل شده است. یکی از اصلی ترین موادی که در سازه های فلزی به کار میرود، فولاد است.
به همین جهت فولاد یکی از عناصر مهم ساخت و ساز در سراسر جهان محسوب می شود. علت استفاده از فولاد در سازه های فلزی، مزایای منحصربهفردی است که دارد. برای مثال مقاومت بالا، شکل پذیری و… از ویژگی هایی هستند که فولاد را از سایر مصالح متمایز می کنند.
بنابراین فولاد یکی از لوازم ساخت ساختمان ها و خانه های جدید است. پیکر و پایه اصلی تمامی ساختمان هایی که در نقاط مختلف شهر می بینید، فولاد است.
فولادها به شکل افقی بر روی یکدیگر قرار می گیرند و سرانجام با این عملیات پیکر کلی ساختمان ساخته می شود. با وجود اینکه فولاد از استحکام و مقاومت بسیار بالایی برخوردار است، اما وزن سبکی دارد. بنابراین سازه های امروزی با وجود این که سبک وزن هستند، مقاومت بالایی در برابر انواع و اقسام فشارها دارند.
بعلاوه چون از تعادل نسبی برخوردار هستند، در مقابل حوادثی مثل زلزله هم مقاوم میباشند. سازه های فلزی علاوه بر اینکه به استحکام سازه ی شما کمک می کنند، مزایای دیگری نیز دارند. در ادامه می خواهیم به برخی دیگر از مزایای سازه های فلزی و فولادی اشاره کنیم. در ادامهی مطلب همراه ما باشید.
مزایای استفاده از سازه فلزی
در این قسمت از مقاله مزایای استفاده از سازه فلزی را مورد بررسی قرار می دهیم. فلز به صورت کلی دوام و استحکام بسیار بالایی دارد. برای اینکه ساختمان ها در برابر فشارهای بیرونی مقاومت خوبی داشته باشند، از سازه های فلزی استفاده میکنند.
همان طور که پیش از این هم بیان کردیم، سازه های فلزی سبک وزن هستند. همین ویژگی هم باعث می شود تا سرعت نصب این سازه ها بالا باشد. همچنین از دیگر مزایای سازه های فلزی این است که فضای کمی را اشغال می کنند. بعلاوه از خواص خم پذیری و ارتجاعی خوبی برخوردار هستند.
امکان استفاده ی مجدد از سازه فلزی هم وجود دارد و این سازه ها قابلیت شکل پذیری بالایی دارند. همچنین وزن ساختمان را کاهش می دهند و در برابر زلزله مقاوم هستند. بدون اینکه مصالح تخریب شوند، امکان عیب یابی و اصلاح را فراهم می کنند.
البته در این میان ممکن است سازه های فلزی معایبی هم داشته باشند. برای مثال، این سازه ها در برابر حرارت ضعیف عمل می کنند. همچنین در برابر زنگ زدگی مقاومت زیادی ندارند. حین استفاده ممکن است فرایند جوشکاری به خوبی انجام نشود و همین موضوع به دلیل عدم نظارت دقیق مشکلاتی را ایجاد کند.
انواع سازه فلزی
سازه های فلزی قاب بندی شده: سازه های فلزی قاب بندی شده، یک نوع سازه فلزی مرکب از ستون ها و تیرها هستند. این سازه ها مجموعه ای از اعضای قائم و عمودی را تشکیل می دهند. ستون ها و تیرهای سازه های فلزی قاب بندی شده، با استفاده از اتصالات ساده یا توسط صلب به یکدیگر وصل می شوند.
این روزها برای ساختن پلها، ساختمان ها، سازه های صنعتی و…از سازه های فلزی قاب بندی شده، استفاده می کنند.
سازه های خرپایی: سازه فلزی می تواند به صورت سازه خرپایی ساخته شود. منظور ما از سازه خرپایی، سازه ای است که در آن با یک ترکیب مثلثی شکل رو به رو هستیم. با استفاده از این ترکیب مثلثی شکل نیرو به تکیه گاه های کار منتقل می شود. بنابراین یک نیروی محوری از نوع فشاری و کششی ایجاد خواهد شد.
سازه معلق: سازه معلق یک نوع سازه فلزی است که معمولا از آن برای ساختن پل هایی که دهانه بلند دارند و مسقف هستند، استفاده می شود.
این اسکلت ها در ساختارشان یک نوع اسکلت قابی دارند که به وسیله ی آویزهایی به صورت معلق قرار گرفته است. کاربرد سازه های معلق محدود به پل ها نیست. بلکه در عرشه پل و اسکلت سقف نیز کاربرد دارند.
سازه پوستهای: نوع دیگری از سازه فلزی است که به معرفی آن میپردازیم. سازه پوسته ای به دلیل ویژگی هایی که دارد در ساختن سیلو، مخزن های نگهداری از سیالات، سقف های گنبدی و… کاربرد دارد.
ویژگی های سازه فلزی
سازه فلزی که در صنعت ساخت و ساز کاربرد زیادی دارد از خواص مهمی برخوردار است که به آنها اشاره می کنیم. فلزات که در کارخانه تولید می شوند، از خاصیت یکنواختی برخوردار هستند. یکی از ویژگی های مهمی که فلزات دارند این است که مثل مصالح دیگر نظیر بتن تحت تاثیر عوامل خارجی قرار نمی گیرند.
اگر از سازه های فلزی به خوبی مراقبت شود، دوام آنها افزایش پیدا می کند. به همین جهت قابل استفاده برای مدت طولانی هستند. یکی از ویژگی های منحصربهفرد فلزات این است که شکل پذیری بالایی دارند. این ویژگی باعث میشود تا از تمرکز تنش جلوگیری شود.
همین مسئله نیز منجر به تحمل پذیری بالاتر فلز در مقابل نیروی دینامیکی و ضربه میشود.
ویژگی فوق باعث امنیت سازه فلزی هم می شود. زیرا به طور ناگهانی خراب نمی شود و افراد زمان کافی برای تخلیه آن را خواهند داشت. پیوستگی خاصی که در قطعات فلزی وجود دارد نسبت به سازه های بتنی مزیت های بیشتری دارند.
برای مثال در زمان زلزله صدماتی به بتن وارد می شود که ممکن است ترک هایی را روی سطح کار ایجاد کند. این ترک ها در اثر پس لرزه هایی که بعدا به وجود میآیند، بیشتر تخریب می شوند. زیرا آسیب پذیرتر شده اند. سازه های فلزی در مقایسه با ساختمان های بتنی در برابر انفجار مقاومت بیشتری دارند.
بعلاوه قطعات فلزی لازم برای ساخت سازه های فلزی به آسانی قابل تهیه هستند. همچنین در شرایط مختلف آب و هوایی و موقعیت های گوناگون قابل اجرا هستند.
نتیجه گیری
با توجه به مسائلی که در خصوص سازه های فلزی، ویژگی ها و مزایای فلزات مطرح کردیم به طور خلاصه میتوان گفت که به کارگیری سازه های فلزی برای ساخت و ساز نسبت به سایر سازه ها کیفیت نهایی کار را بالاتر می برد. حتی سازه های بتنی که بسیار محبوب و کاربردی هستند، در مقابل سازه های فلزی ضعف هایی دارند.
مواد اولیه سازه های فلزی
سازه های فلزی با توجه به نقشه ساخت آن ها نیاز به مواد اولیه مختلف از قبیل میلگرد ، تیرآهن ، نبشی ، ناودانی ، ورق سیاه ، سپری ، قوطی ساختمانی سیاه ، قوطی ستونی ، لوله صنعتی ، لوله داربستی ، پروفیل زد ، پروفیل سی پرلین ، پروفیل درب و پنجره و غیره نیازمند است برای استعلام قیمت آهن آلات با کارشناسان فروش شرکت پارتاک فولاد فرهنگ تماس حاصل فرمایید.