اجزای سوله
امروز قصد داریم در این مقاله به معرفی اجزای سوله بپردازیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید. سوله در حقیقت یک سازه ی فلزی می باشد که دارای سقف شیب دار است. همچنین یک محیط بدون ستون میانی را ایجاد می کند. سوله ها به صورت مثلثی، صنعتی، ورزشی و… در موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. چندین سال پیش در کشور عزیزمان ایران با الگوبرداری از اروپاییان ساخت سوله برای تاسیس کارخانه های صنعتی و… آغاز شد.به طور کلی سوله به جهت مصارف صنعتی ساخته می شود.
کاربردهای مختلفی را می توان برای سوله ها در نظر گرفت و مصرف آنها صرفا برای ایجاد و تاسیس کارخانجات نیست. برای مثال در احداث کارگاه ها، سالن های همایش، نمایش و…، تعمیرگاه ها، تالارها، پارکینگ ها و…اقدام به ایجاد و نصب سوله می کنند.
سوله با توجه به فاکتورهای مختلفی ساخته می شود. نقشهی کار، مساحت و متریال لازم باید در ابتدای کار مشخص و روشن باشند. برای اتصال قسمتهای مختلف سوله از پیچ و مهره های متناسب با آن استفاده می شود. گاهی اتصال قسمت های مختلف سوله از طریق جوشکاری انجام می شود.
سوله ها اجزای مختلفی دارند که سازهی نهایی را تشکیل می دهند. برای ساخت سوله به قاب های خمشی که شامل ستونها، خرپاها و… هستند، نیاز داریم. مهارهای طولی، مهارهای عرضی، میل مهارها و زد یا لاپه از دیگر اجزای تشکیل دهنده ی سوله هستند. با ما در ادامهی مطلب همراه باشید تا به بررسی دقیق اجزای مختلف سوله بپردازیم.
لاپه یا پرلین از اجزای سوله
در این بخش از نوشتار می خواهیم ویژگی های لاپه یا پرلین که از اجزای سوله است را معرفی کنیم. لاپه یا پرلین یک نوع تیر افقی می باشد که در سقف های شیبدار دیده می شود. این ابزار با در نظر گرفتن فاصله های مشخص در راستای طول سوله قرار میگیرد. هدف از استفاده ی لاپه ها یا پرلین ها در سوله سازی این است که وزن قسمتی از کار که سقف را پوشش داده توسط آنها تحمل شود. با قرار دادن پرلین ها بار وزن این پوشش به تیرهای اصلی انتقال داده می شود.
در حقیقت با انتقال دادن فشار توسط پرلین ها فشار قوی از روی سازه اصلی برداشته خواهد شد. پرلین ها به دو صورت نوع C و نوع Z تقسیم بندی می شوند. علت نامگذاری پرلین های مذکور ظاهر آنها است. معمولا پرلین های نوع Z که همان پروفیل زد میباشد قوی تر هستند. به همین جهت از آنها برای اتصالات و اورلپ ها استفاده می شود.
گیرت و سگراد از اجزای سوله
یکی دیگر از اجزای سوله ها گیرت و سگراد است که در این قسمت آنها را بررسی میکنیم. سگرات ها که به آنها میله های مهار نیز گفته می شود، به جهت مهار لاپه های سوله استفاده می شوند. گیرت ها هم در دیوارهای سبک سوله به صورت مفصلی به کار می روند. وظیفهی انتقال بار باد به ستون ها در سوله بر عهدهی گیرت ها قرار دارد. این المان ها که در جداره ی سوله واقع هستند بار ثقلی دیوار را هم تحمل می کنند. به طور کلی سوله ها جزء سازه های سبک وزن محسوب میشوند.
به همین جهت هم نیروی باد نسبت به نیروهای ثقلی در آنها بیشتر می باشد. معمولا مقاطعی که به صورت شکل Z و ناودانی هستند اتصالات آنها از نوع مفصلی است و به عنوان گیرت کاربرد دارند.
استرات یکی دیگر از اجزای سوله
استرات یکی دیگر از اجزای سوله است که در این بخش از مقاله نکاتی را در مورد آن مطرح خواهیم کرد. قاب های اصلی سوله توسط استرات به همدیگر متصل می شوند. در حقیقت استرات به عنوان مهاری طولانی برای قاب های سوله عمل می کند. در واقع با استفاده از استرات پایداری ستون ها در برابر هر گونه کمانش افزایش پیدا می کند.
یکی از مهم ترین تفاوت هایی که مابین گیرت و استرات وجود دارد در عملکرد متفاوت آنها از یکدیگر است زیرا استرات و نوع اتصالش به این جهت طراحی شده است که نیروهای جانبی را انتقال دهد. با این حال گیرت ها برای دیوارهای سبک به عنوان نگهدارنده عمل میکنند.
قاب ها و مهاربندی های سوله
از دیگر اجزای سوله که می خواهیم به آن اشاره کنیم، مهاربند است. مهاربندی در سوله سازی پایداری کافی برای چشمه های سقف را فراهم می کند. همچنین باعث می شود تا بارهای جانبی ناشی از سقف انتقال پیدا کنند. معمولا برای این کار از میلگردها استفاده می شود. طراحی کار غالبا به صورت کششی است.
به طور کلی می توان گفت که قاب های اصلی سوله سازی عملکردی همچون قاب خمشی دارند. بعلاوه از ستون ها و تیرهای شیب دار تشکیل شده اند. سیستم مهاربندی کار می تواند به صورت همگرا و سیستم قاب خمشی باشد. معمولا در جهت عرضی سیستم قاب خمشی در نظر گرفته می شود. در جهت طولی نیز مهاربندی همگرا به عمل میآید.
برخی دیگر از اجزای سوله
اجزای سوله به موارد اشاره شده محدود نمیشود. در این بخش به چندی دیگر از اجزای مختلف سوله اشاره خواهیم کرد. سوله نیاز به ابزاری دارد که به عنوان پشت بند یا ستون باد برای دیوار پیرامونی عمل کند. به این منظور معمولا از وال پست استفاده می شود که در حقیقت المان های قائمی هستند که در نقش نگهدارنده عمل می کنند. این المان ها می توانند سطح بادگیر ستون های اصلی کار را نیز کاهش دهند. یکی دیگر از ابزارهای مهم در سوله سازی سینه بند است.
در سوله سازی باید از کمانش پیچشی جانبی که در نقاطی که لنگر منفی است به وجود می آید، جلوگیری کرد. به همین جهت هم از سینه بند در این نقاط استفاده می شود. آخرین نکته ای که در خصوص اجزای مختلف سوله مطرح می کنیم مربوط به پی منفرد است.
معمولا از پی منفرد برای انتقال دادن نیرو به خاک استفاده می شود. زیرا در سوله که یک سازه ی سبک محسوب می شود، نیروی باد بر نیروی زلزله غلبه دارد. بنابراین حاکم بر طرح می شود. پی های منفرد را به حالت طولی سوله با کلاف کششی متصل می کنند. این کار باعث می شود تا سوله در اثر نیروهای جانبی دچار بلند شدگی نشود. در طراحی سوله اتصال پی به ستون به صورت مفصلی انجام می شود.
مواد اولیه ساخت سوله
پروفیل زد ، ورق کرکره ، پروفیل آبرو ، توری مرغی ، پیچ سرمته ، عرشه فولادی ، قوطی ، لوله صنعتی ، ورق سیاه ، تیر آهن ، میلگرد ، پشم شیشه و …. مورد استفاده قرار میگیرد برای استعلام قیمت ساخت سوله و قیمت متریال با کارشناسان فروش شرکت پارتاک فولاد فرهنگ تماس بگیرید.